Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Aluminium kozijnen staan erom bekend sterk te zijn en nauwelijks onderhoud nodig te hebben. Aluminium is een metaal dat als bauxiet wordt gewonnen uit de aardkorst en vervolgens door middel van een chemisch proces wordt opgezet in aluminium. Het is dan ook een erg sterk materiaal, maar is daarbij wonderbaarlijk licht. Het is niet voor niets dat vliegtuigen van aluminium worden gemaakt. Omdat het zo sterk is, kunnen je aluminium kozijnen ook nauwelijks beschadigen. Hierdoor is onderhoud is nauwelijks nodig, omdat het zijn kleur niet verliest en weinig invloed ondervindt van invloeden van buitenaf. Problemen die optreden hebben vaak te maken met de manier waarop het kozijn is afgesteld en dit kun je zelf gemakkelijk oplossen.

Wanneer afstellen?

Als je raam niet meer goed sluit of niet lekker loopt dan is het verstandig hier snel wat aan te doen. Controleer eerst of het probleem niet wordt veroorzaakt door vuil dat zich heeft opgehoopt tussen het raam en het kozijn. Ook kun je de scharnieren controleren, schoonmaken en invetten met een vetvrij smeermiddel om deze uit te sluiten. Zijn je ramen schoon, je scharnieren gesmeerd en is het probleem nog steeds aanwezig, dan kun je overgaan op het afstellen van het raam.

Het afstellen zelf

Het is in principe prima mogelijk om het afstellen zelf te doen, alleen kunnen er wel problemen ontstaan als je dit niet goed doet. Twijfel je, dan is het altijd het beste om een specialist in te schakelen en de werkzaamheden uit te besteden. De eerste keer zal je even moeten aanvoelen hoe je dit het beste kunt doen, maar na een tijdje zal je er handigheid in ontwikkelen. Het afstellen doe je volgens de volgende stappen. Hier heb je meestal enkel een inbussleutel nummer 5 voor nodig of een schroevendraaier.

  • Doe het raam volledig open.
  • Nu ga je op zoek naar een mechanisme die bestaat uit drie schroeven of gaten voor de inbussleutel. Deze bevinden zich soms in de boven- of onderkant van het raam, maar dit is per merk verschillend.
  • Met de schroeven kun je de hoogte van het raam afstellen en ook de verticale afstelling regelen. Ook met de inbussleutel kun je zo het raam beter positioneren in het profiel. Je zal zelf een beetje moeten proberen wat er gebeurt als je waaraan draait en dit doe je totdat het raam weer goed en soepel sluit.

Waarom afstellen?

Een raam dat niet goed sluit en toch regelmatig open en dicht wordt gedaan zal op bepaalde punten waar deze knelt sneller slijten. Dat betekent dat bijvoorbeeld de scharnieren sneller aan vervanging toe zijn of dat het raam zelf zal buigen. Ook kan het rubber op plekken beschadigen of kan het raam nog verder ontzet raken. Het is erg onverstandig om het raam in zo’n geval toch te forceren. Je kunt beter direct proberen het probleem zelf te verhelpen of de hulp in te schakelen van een vakman.

 

Vergelijk offertes

Wil jij in contact gebracht worden met een vakman die je raam kan bekijken en afstellen? Gebruik dan hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool zodat je snel een overzicht ontvangt van de bedrijven die dit voor je kunnen doen in jouw omgeving en hun prijzen.