Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Wil je graag nieuwe kozijnen laten plaatsen, dan heb je verschillende keuzes te maken. Deze zullen het uiteindelijke uiterlijk en de uiteindelijke prijs van je kozijnen direct beïnvloeden. Eén van de keuzes die je moet maken is het materiaal waar je voor kiest. Aluminium is een materiaal dat duurder is, maar dat toch veel gekozen wordt omdat het esthetische kwaliteiten heeft die hout en kunststof niet kunnen bieden. Of aluminium het juiste materiaal is voor jou kun je alleen beslissen door je goed in de materie te verdiepen. Hier lees je alles wat je moet weten over aluminium als materiaal voor kozijnen.

 

De prijzen

Allereerst de prijzen. Dit kan een grote doorslaggevende factor zijn als je te maken hebt met een strak budget. Aluminium is duurder dan hout en kunststof en de levensduur van de kozijnen is korter. De tabel beneden geeft je een indicatie van de kosten die je kunt verwachten, maar uiteraard zijn deze sterk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur wat betreft de hoeveelheid kozijnen je nodig hebt, het soort raam, de uitvoering, het glassoort, de extra opties en ook de montage. Ter vergelijking worden ook de prijzen voor hout en kunststof gegeven, zowel als wat extra informatie over het materiaal. De bedragen zijn inclusief btw, montage en ook HR++ glas.

 

Materiaal kozijnen Gemiddelde prijs per m2 Extra informatie
Kunststof €600 – €750 Levensduur van 50 jaar, duurzaam, goede isolatiewaarde, goedkoop, weinig onderhoud
Hout €650 – €800 Levensduur van 50 – 75 jaar, veel onderhoud nodig, minder goede isolatiewaarde, goedkoop
Aluminium €750 – €900 Levensduur van 40 jaar, duurzaam, gemiddelde isolatiewaarde, weinig onderhoud, duurder

 

Het materiaal

Aluminium is een materiaal dat je kiest omdat je van een mooi design houdt. Zoals je kunt zien in de bovenstaande tabel betaal je per vierkante meter het meeste en krijg je niet alle voordelen terug die je bijvoorbeeld bij kunststof wel krijgt. Hier gaan we verder in op de bovengenoemde kenmerken van aluminium.

  • Levensduur: de levensduur van aluminium kozijnen is gemiddeld 40 jaar. Zorg je er goed voor dan zou je dit nog kunnen rekken. Vergeleken met de andere materialen is dit niet erg lang. Hout heeft een langere levensduur, maar dit is alleen als je het regelmatig onderhoudt wat betekent dat je het minstens elke 5 jaar moet schilderen.
  • Onderhoud: in tegenstelling tot hout heeft aluminium nauwelijks onderhoud nodig. Ook behoudt het zijn kleur erg goed waardoor overschilderen niet nodig is. Dit is trouwens wel mogelijk, maar vrij lastig. Als je je kozijnen schoonhoudt door ze af en toe af te nemen met een vochtig doekje zal je er vele jaren plezier van kunnen hebben. Waar je wel rekening mee moet houden is dat aluminium kan reageren met verschillende andere materialen.
  • Duurzaam: aluminium wordt als bauxiet gewonnen uit de aardkorst en vervolgens met een scheikundig proces tot aluminium verwerkt. Het winnen van aluminium is niet erg milieuvriendelijk. Toch is aluminium een duurzaam materiaal, en dat komt doordat het volledig te recyclen is zonder dat het kwaliteit zal verliezen. Dit recyclen kost 95 procent minder energie dan het delvingsproces. Het is dus een materiaal waar toekomstige generaties gewoon van kunnen blijven gebruiken.
  • Isolatiewaarde: aluminium staat niet bekend als materiaal dat goed isoleert. Op dit moment zijn er verscheidene technieken beschikbaar waardoor deze isolatiewaarde verbetert, maar hier moet het materiaal dus wel eerst mee behandeld worden. Dit is ook één van de redenen waarom aluminium duurder is dan hout en kunststof. Je kunt tegenwoordig aluminium kozijnen vinden met een zeer lage isolatiewaarde en die zelfs geschikt zijn voor passiefhuizen. Hier betaal je dan wel veel geld voor. Vergeleken met de twee andere materialen isoleert aluminium beter dan hout, maar minder goed dan kunststof.
  • De prijs: aluminium is duurder dan hout en kunststof. Je kiest dit materiaal voornamelijk om esthetische redenen en omdat er wat betreft design meer mogelijk is.

 

De kracht van aluminium

Kijkend naar bovenstaand overzicht lijkt aluminium dus niet direct het ideale materiaal voor je nieuwe kozijnen. Het is duur, gaat minder lang mee en isoleert slechter dan kunststof. Toch heeft aluminium een heel groot voordeel en dat is dat het erg sterk is. Hierdoor kun je met een dun en slank profiel toch hele grote glaspartijen realiseren en daarbij dus maximale lichtinval. Voor schuifpuien is aluminium om die reden erg populair. Wat betreft je ramen en kozijnen betekent dit dat je met aluminium allerlei ontwerpen kunt maken zonder dat je beperkt wordt door wat het materiaal maximaal kan dragen. Kies je voor aluminium, dan kies je voor design, comfort, uiterlijk en gebruikersvriendelijkheid.

 

Vergelijk offertes

Wil jij ook nieuwe aluminium kozijnen? Dan is het tijd om leveranciers met elkaar te gaan vergelijken en te kijken welke prijs je exact kunt verwachten voor je klus. Gebruik je hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool voor dan kun je snel alle informatie ontvangen die je nodig hebt bij het maken van je beslissing.