Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Ramen, deuren en kozijnen vormen een zwakke plek in je woning. Dit zijn plaatsen waar inbrekers het eerste zullen proberen je woning binnen te raken. Wanneer je nieuwe kozijnen aanschaft is het dus ook belangrijk dat deze je woning zo goed mogelijk beschermen, vooral op de makkelijk bereikbare plaatsen. Inbraakveiligheid is dus een belangrijk criterium wanneer je beslist welke kozijnen je aan wilt gaan schaffen. Deze is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit van het hang- en sluitwerk en ook van het materiaal. Aluminium is een erg populair materiaal geworden voor het gebruik in kozijnen, omdat het sterk is en dus grote glaspartijen kan dragen. Aluminium kozijnen zijn dan ook vaak schitterend vormgegeven en slank. Daarnaast scoren ze wat betreft inbraakveiligheid ook erg hoog.

 

De inbraakveiligheid van aluminium

Aluminium is een sterk en licht materiaal. Hierdoor zal een inbreker met een koevoet weinig aan kunnen richten. Aluminium verbuigt nauwelijks, kan niet versplinteren en zal ook niet snel kapotgaan. Wat dat betreft is het sterker en veiliger dan hout, wat veel zachter is. Ook zijn er in de meeste aluminium kozijnen weinig punten waarachter de inbreker zijn koevoet kan plaatsen. Om deze reden zal een inbreker een lange tijd nodig hebben om een aluminium kozijn open te breken. En aangezien inbrekers graag snel te werk gaan, zal dit betekenen dat ze je woning in de meeste gevallen zullen overslaan.

 

Het hang- en sluitwerk

Een volgend belangrijk punt is natuurlijk de vergrendeling van je kozijnen. Als je sterke aluminium kozijnen hebt aangeschaft met een slot van slechte kwaliteit, dan zal een inbreker nog steeds gemakkelijk binnen kunnen komen. Daarom is het erg belangrijk dat je voor kozijnen kiest waarin zich een kwalitatief uitstekend slot bevindt. Alleen op die manier kun je optimale inbraakveiligheid verwachten. Controleer dit dus voordat je je kozijnen aanschaft en overweeg eventueel om extra te betalen en je slot te laten upgraden. Meerpuntsvergrendelingen zijn zeker wenselijk.

 

De inbraakveiligheid controleren

Er is een grote kans dat jij weinig verstand hebt van inbraakveiligheid en dat een leverancier dus van alles kan beweren over de inbraakveiligheid van de kozijnen zonder dat jij begrijpt waar het over gaat. Gelukkig is er een zeer betrouwbare manier waarop je de inbraakveiligheid van je nieuwe kozijnen kunt controleren en dit doe je door te kijken naar de keurmerken. Er zijn twee keurmerken die veiligheid testen.

  • SKG-keurmerk: met het keurmerk van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw wordt het hang- en sluitwerk beoordeeld en geclassificeerd. De sloten en scharnieren worden aan een aantal testen blootgesteld en naar aanleiding daarvan worden ze een bepaald aantal sterren toegediend. Krijgt het hang- en sluitwerk één ster dan is het standaard inbraakwerend en is het slot alleen niet in staat een inbreker tegen te houden. Je zal deze dus moeten combineren met een ander slot. Bij twee sterren kan het slot alleen de inbreker drie minuten vertragen en is het slot zwaar inbraakwerend verklaard. Heeft het slot drie sterren ontvangen dan is het door de SKG extra zwaar inbraakwerend verklaard en kan het een inbreker 5 minuten vertragen. Tegenwoordig zijn bij alle sloten die worden verkocht twee sterren vereist.
  • Het Politiekeurmerk Veilig Wonen: het PKVW-keurmerk wordt uitgegeven over het gehele kozijn en deze wordt gebruikt om de inbraakveiligheid van je woning te berekenen. Als jij een Certificaat Beveiligde Woning wilt behalen dan zal je woning een bepaalde score krijgen van de politie. Deze score geeft aan hoe (inbraak)veilig je woning is en dit kan je onder andere helpen je woning te verkopen. Als je kozijnen installeert met het PKVW-keurmerk dan zal je score verbeteren en de inbraakveiligheid van je woning dus ook. Als een aluminium kozijn dit keurmerk heeft dan weet je dus dat het door de politie is erkend als inbraakveilig.

 

Brandveiligheid

Naast de mate van inbraakveiligheid is het ook belangrijk dat je nieuwe kozijn brandveilig is. Natuurlijk wil je niet dat deze spontaan gaan smelten, het vuur aanwakkeren of erg heet worden in het geval van brand. Als aluminium verhit komen er ten eerste geen giftige stoffen, gassen of dampen vrij. Controleer daarnaast of jouw aluminium kozijnen brandwerend zijn. Soms wordt dit gedaan door een inwendig brandwerend materiaal aan te brengen. Verreweg de meeste aluminium kozijnen op de markt zijn brandveilig verklaard, omdat aluminium het vuur niet kan aanwakkeren of makkelijk ontvlambaar is.

 

Vergelijk offertes

Als veiligheid voor jou belangrijk is en als je nieuwe kozijnen wilt plaatsen op plekken die voor inbrekers makkelijk bereikbaar zijn, dan kun je het beste zorgen dat je zeker weet dat jouw kozijnen voldoende inbraakwerend zijn. Dit doe je door de producten van een aantal kozijnleveranciers met elkaar te vergelijken op veiligheid. Gebruik onze vergelijkingstool en je zal snel een overzicht ontvangen van wat de leveranciers in jouw omgeving te bieden hebben. Zo weet je zeker dat je de kozijnen aanschaft met de beste veiligheid en voor de beste prijs.