Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Aluminium is naast hout en kunststof een materiaal dat veel wordt gebruikt bij het produceren van kozijnen. Dat komt doordat het licht is en sterk, waardoor aluminium kozijnen qua design vaak beter scoren dan hout en kunststof. Het kan grotere glaspartijen tillen met een smaller frame waardoor je altijd een optimale lichtinval kunt realiseren. Aluminium is ook duurzaam en heeft tegenwoordig een erg goede isolatiewaarde. Kies je voor aluminium, dan betaal je vaak wel meer, maar hier krijg je dan ook veel voor terug. Hier lees je over alle opties die je hebt wanneer je overweegt een aluminium kozijn te plaatsen.

 

De kleuren

Bij de meeste leveranciers van aluminium kozijnen heb je een ruime keuze wat betreft de kleuren. Je kunt kiezen uit een aantal ral-kleuren en ook verschil aanbrengen tussen het profiel en het raam of tussen binnen en buiten. De kleur wordt vaak aangebracht door middel van een oxidelaag en is daarom duurzaam en bestand tegen invloeden van buitenaf. De kleur zal niet vervagen en kunststof kozijnen hoef je dus ook nooit over te schilderen. De oxidelaag gaat corrosie van het aluminium tegen en zorgt ervoor dat het niet kan reageren op andere materialen. Wel is het om die reden belangrijk dat je goed nadenkt over de kleurkeuze, omdat je deze later niet zo makkelijk meer kunt veranderen.

 

De uitvoering

Naast de kleur heb je vaak ook de optie om te kiezen voor een bepaalde uitvoering. Zo is het mogelijk om aluminium kozijnen te bestellen die nauwelijks van hout te onderscheiden zijn omdat ze zijn voorzien van een houtlook. Je kunt vaak ook kiezen uit mat en glans of uit metallic. De mogelijkheden verschillen per leverancier en kun je dus het beste met hen bespreken.

 

De isolatiewaarde

Als een nadeel van aluminium wordt regelmatig de isolatiewaarde gegeven, maar dit is vandaag de dag al lang niet meer relevant. Aluminium is een metaal wat betekent dat het in onbewerkte staat warmte geleidt in plaats van tegenhoudt. Er zijn tegenwoordig echter voldoende technieken beschikbaar waarmee aluminium een gelijke isolatiewaarde kan bereiken als kunststof. Er zijn zelfs aluminium kozijnen die geschikt zijn voor de plaatsing in een passiefhuis. Helaas betekent dit ook dat aluminium met een lage isolatiewaarde hierdoor duurder is. Je hebt de optie te kiezen uit kozijnen met verschillende isolatiewaarden. Als de rest van je woning minder goed geïsoleerd is en je bent niet van plan dit te gaan veranderen, dan heeft het geen nut om een duur kozijn te kiezen met een erg lage isolatiewaarde.

 

Het glassoort

Een andere optie waaruit je moet kiezen als je een aluminium kozijn aanschaft is het glassoort. Je kunt vaak kiezen uit een aantal verschillende isolatieglassoorten, maar soms kun je ook zonwerend glas nemen, veiligheidsglas of zelfs zelfreinigend glas. Als je kozijnen kiest met een lage isolatiewaarde, dan is het jammer dat je hier een glassoort in zou plaatsen dat minder goed isoleert. Het is dus wel verstandig om in ieder geval dezelfde isolatiewaarde aan te houden. Op makkelijk bereikbare plekken kun je overwegen een veiligheidsglas te laten plaatsen en als jouw kozijn veel in de zon staat kan een zonwerende glassoort echt een uitkomst bieden.

 

Het ontwerp

De opties wat betreft het ontwerp verschillen per fabrikant. Deze ontwikkelen elk hun eigen assortiment en bieden daarin een aantal lijnen aan. Wel kun je vaak kiezen tussen een ontwerp met of zonder een aanslag of een profiel dat vlak of verdiept is. Daarnaast hebben verschillende leveranciers vaak een lijn die past in een moderne woning, een landelijke woning of een klassieke woning. Deze worden dan onderscheiden bijvoorbeeld door de breedte van het profiel of door de aanwezigheid van roeden. Een leverancier kies je dus niet alleen uit op prijs, maar ook op het ontwerp van de kozijnen die ze aanbieden.

 

De fabrikant en de leverancier

Het merk kozijnen dat je kiest wordt bepaald door de fabrikant. Dit is degene die het profiel ontwerpt en waar je dus ook de verschillende opties wat betreft het ontwerp en de isolatiewaarden van kiest. Sommige fabrikanten kunnen de kozijnen verder voor je samenstellen en monteren, maar andere fabrikanten leveren aan de leverancier van het kozijn. Deze maakt het product verder af door bijvoorbeeld het hang- en sluitwerk te plaatsen en het glas. Het merk dat je aanschaft is hetzelfde als de naam van de fabrikant. Vergis je hier dus niet in, want de leverancier heeft ook nog een belangrijke rol te spelen en dus invloed op de kwaliteit van het kozijn. Het is belangrijk de fabrikant en de leverancier juist te kiezen. Dit doe je door keurmerken te controleren, door recensies te lezen van voorgaande klanten en door zeker te stellen dat je van beide een kwalitatief product en de beste service ontvangt.

 

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van aluminium kozijnen? Met onze onafhankelijke vergelijkingstool kun je een overzicht krijgen van de prijzen en de leveranciers die dit het beste voor jou kunnen doen. Je zal een aantal offertes ontvangen die je kunt vergelijken op een aantal belangrijke punten. Zo vind je de beste deal voor jouw specifieke situatie.