Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Aluminium is een uitstekend materiaal voor kozijnen. Het is licht en sterk, zodat het grote glaspartijen kan dragen met een smal frame. De kozijnendesigns die je vindt zijn dan ook altijd van de beste kwaliteit en zeer mooi om te zien. Ook kun je met aluminium tegenwoordig ook een goed isolerend kozijn bezitten en zijn er een groot aantal mogelijkheden wat betreft uitvoering en kleur. Een ander groot voordeel en de reden waarom veel mensen overgaan op het aanschaffen van aluminium kozijnen, is dat het onderhoudsvriendelijk is en dus nauwelijks onderhoud nodig heeft. Toch is het niet onverstandig enkele handelingen uit te voeren waarmee je de staat van je kozijnen optimaal houdt en de levensduur verlengt.

Onderhoudsarm

Aluminium is een onderhoudsvriendelijk materiaal en aluminium kozijnen bevatten weinig kieren, gaten en gleuven. Dat betekent dat vuil er moeilijk houvast op krijgt. Ook zijn aluminium kozijnen niet elektrostatisch, zodat vuil en stof niet door het materiaal wordt aangetrokken. De meeste aluminium kozijnen zijn geanodiseerd wat betekent dat ze zijn voorzien van een dun oxidelaagje. Dit laagje gaat corrosie tegen en bepaalt ook de kleur van je kozijnen. Deze kleur zal nauwelijks beschadigen, dof worden of vervagen, omdat aluminium ongevoelig is voor uv-stralen en niet bladdert of scheurt. Je kunt dus de gehele levensduur van de kozijnen genieten van een volle kleur en mooie glans en oververven is niet nodig.

Aluminium kozijnen schoonhouden

Er zijn enkele handelingen die je kunt verrichten om je aluminium kozijnen kunt onderhouden en één daarvan is het schoonmaken ervan. Dit doe je twee keer per jaar als je buiten de stad woont en vier keer per jaar in een stedelijke omgeving. Door je kozijnen periodiek te reinigen verwijder je alle aanslag, zuren, giffen, zand en vuil die uit de buitenwereld komen. Uitlaatgassen, zure regen en mos kunnen ernstige schade aanrichten als je ze niet op tijd verwijderd. Het schoonmaken van je kozijnen is gemakkelijk en doe je het beste op deze manier.

  • Schoonspoelen: allereerst spoel je je kozijnen schoon met wat lauw water. Je verwijdert zo het stof en het zand voordat je verdergaat.
  • Schoonmaken: vervolgens neem je een sopje met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek en veeg je de kozijnen schoon. Gebruik geen schuursponsjes of hardnekkige chemische schoonmaakmiddelen want deze kunnen je kozijnen beschadigen. Ernstig vuil kun je verwijderen met een speciale reinigingspasta die je kunt kopen bij de meeste grote bouwmarkten. Ook zijn er speciale vuilafstotende shampoos beschikbaar die je hiervoor zou kunnen gebruiken.
  • Behandelen: zijn je kozijnen schoon dan kun je ze eventueel behandelen met een speciale aluminiumwas. Dit voorkomt dat vuil zich in de toekomst op je kozijn kan vestigen en zal de komende schoonmaakbeurten aanzienlijk vergemakkelijken.

Andere handelingen

Tijdens het schoonmaken kun je een aantal andere preventieve onderhoudstaken uitvoeren. Zo kun je controleren of de scharnieren schoon zijn en of deze nog goed lopen. Eventueel kun je ze reinigen, kun je ze smeren met een niet vet smeermiddel en kun je ze beter afstellen. Het rubber kun je invetten met een speciaal daarvoor bestemd rubbervet zodat dit ook soepel blijft. Schoonmaken, invetten en afstellen zijn doorgaans de enige onderhoudstaken die je aan je aluminium kozijnen hebt. 

Een onderhoudscontract

Vaak krijg je bij de leverancier van je kozijnen ook de mogelijkheid een onderhoudscontract af te sluiten. Voor een bepaald bedrag per jaar komt er dan periodiek een team langs die je kozijnen voor je onderhouden. Op die manier hoef je zelf niet in de gaten te houden wanneer het tijd is en worden je kozijnen professioneel schoongemaakt en behandeld. Ook wat betreft het afstellen kan dit een goede optie zijn, want afstellen kan soms lastig zijn. De keuze om het onderhoud zelf te doen of uit te besteden is volledig aan jou. In principe is het onderhoud geen lastige klus en ook niet al te tijdrovend. Daarnaast is het natuurlijk ook veel goedkoper als je het onderhoud zelf uitvoert.

 

Vergelijk offertes

Wil je meer informatie ontvangen over het onderhouden van je aluminium kozijnen of wil je graag in contact gebracht worden met een ervaren bedrijf die dit voor je kan gaan doen? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang snel alle informatie die je nodig hebt.