Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Wanneer jij nieuwe kozijnen wilt gaan aanschaffen dan ben je natuurlijk geïnteresseerd in de prijs. Vooral als je eenheid wilt creëren en dus al je kozijnen laat vervangen, kan dit een duur klusje zijn. Er zijn vele factoren die de prijs voor je nieuwe kozijnen zullen beïnvloeden en één hiervan is het materiaal. Aluminium is vaak duurder dan kunststof en hout, maar heeft wel een bepaalde moderne en strakke uitstraling die moeilijk is na te bootsen. De beste manier om de prijs voor je nieuwe aluminium kozijnen uit te rekenen is door offertes op te vragen bij verschillende leveranciers. Je kunt de onderstaande informatie ook gebruiken om je een beeld te vormen bij hoeveel je gemiddeld betaalt voor nieuwe aluminium kozijnen.

 

De basisprijs

Allereerst is het goed om te kijken naar de basisprijs die je betaalt voor een nieuw aluminium kozijn. Dit is wat je betaalt als je alleen het kozijn bestelt en deze zelf ophaalt en installeert. Deze kun je vervolgens verhogen door een aantal keuzes te maken wat betreft de installatie en de uitvoering. De prijzen in onderstaande tabel zijn voor de drie meest gekozen raamsoorten en per vierkante meter. Er zijn altijd combinaties mogelijk van twee en drie raamsoorten op een rij. De bedragen zijn inclusief btw, maar exclusief het glas, de installatie en de andere extra opties.

 

Soort aluminium kozijn Prijs per m2
Aluminium kozijn met vast raam €150 – €250
Aluminium kozijn met draai-kiepraam €350 – €450
Valraam €350 – €450

 

Het glassoort

Natuurlijk heb je weinig aan je nieuwe aluminium kozijn als hier geen glas in zit. Bij de meeste leveranciers heb je ruime keuze uit verschillende soorten glas. De meest gekozen optie is HR++ glas. Dit is een erg goed isolerend hoogrendementsglas met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Andere opties zijn veiligheidsglas, zonwerend glas, HR+++ glas of zelfreinigend glas. Je bent vaak goedkoper uit als je het glas direct laat plaatsen dan wanneer je dit later doet. Dit kan wel €30 per vierkante meter schelen. Sommige leveranciers hebben echter misschien niet het glassoort beschikbaar dat jij graag zou willen hebben. De volgende tabel vertelt je de kosten die je bij je basisprijs per vierkante kunt optellen voor een selectie aan glassoorten. Dit is wederom inclusief btw.

 

Het soort glas Prijs per m2 extra bij leverancier
Standaard hoogrendementsglas €30 – €50
HR++ €40 – €60
HR+++ €70 – €90
Veiligheidsglas €40 – €100
Zonwerend glas €70 – €90
Zelfreinigend glas €80 – €100

 

De extra opties

Vervolgens kun je je aluminium kozijn uitrusten naar je eigen smaak. Dat betekent dat je de kleur kunt bepalen, de stijl en dat je verschillende opties kunt toevoegen. Denk hierbij aan een ventilatierooster, een rolhor of zonnewering. Al deze opties voegen uiteraard geld toe aan de totaalprijs. Wel is het vaak goedkoper om hier nu al voor te kiezen dan om deze later nog toe te voegen. Uit het onderstaande overzicht kun je een indicatie krijgen van hoeveel je per extra designoptie meer moet betalen, inclusief btw.

 

Extra optie Gemiddelde prijs oer eenheid extra
Ventilatierooster €50 – €100 per rooster
Rolluik handmatig €100 – €150 per m2
Rolluik elektrisch €150 – €200 per m2
Hor €100 per m2
Roeden 4-vaks of 6-vaks €20 – €40 per raam
Andere kleur €0 – €50 per raam

 

De installatie

Je hebt je kozijnen nu volledig samengesteld en daarna is het tijd om te bedenken wat je wilt doen met de montage ervan. Het is mogelijk dit zelf uit te voeren, maar deze klus is erg arbeidsintensief en tijdrovend. Ook zal je hierbij de hulp nodig hebben van iemand anders want je kunt de kozijnen niet zelf tillen en op de juiste plaats aanbrengen. Tegenwoordig wordt het door leveranciers van kozijnen wel erg gemakkelijk gemaakt om dit zelf te doen en krijg je uitgebreide instructies. Iemand met voldoende doe-het-zelf ervaring zou dit dus kunnen proberen, vooral als je geen breekwerk aan de gevel hoeft te verrichten. De meeste mensen kiezen er echter voor om de montage van de kozijnen uit te besteden en vaak doet de leverancier dit ook voor je. De prijzen waarmee je rekening kunt houden vind je in de onderstaande tabel, inclusief btw. De meest makkelijke manier om de montagekosten te nemen is door de kostprijs van het kozijn te nemen, vaak komt de prijs inclusief installatie neer op een verdubbeling van de prijs van je kozijn.

 

Montage aluminium kozijn Prijs
Uurloon montagebedrijf €45 – €75 per uur
Montageprijs per kozijn Evenredig aan de prijs van het kozijn
Sloopkosten 5 procent van de totaalprijs
Montagemateriaal 5 procent van de totaalprijs
Voorrijkosten 5 procent van de totaalprijs

 

Een voorbeeld: als jouw nieuwe aluminium kozijn €900 kost, dan kun je deze dus laten installeren voor een extra €900. In totaal betaal je dan €1800. Hier zitten dan de sloopkosten, het montagemateriaal en de voorrijkosten al bij in begrepen.

 

Vergelijk offertes

Wil jij nieuwe kunststof kozijnen aanschaffen en exact weten wat je hiervoor zou moeten betalen? Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je snel een kostenoverzicht sturen van leveranciers uit jouw omgeving.