Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Bij het aanschaffen en bestellen van nieuwe aluminium kozijnen moet je verschillende keuzes maken die het uiteindelijke uiterlijk van het kozijn beïnvloeden. Uiteraard bepalen deze invloeden ook de prijs. Er zijn verschillende uitvoeringen van aluminium kozijnen beschikbaar en je kunt ze krijgen in allerlei kleuren, met verschillende afmetingen en je kunt kiezen uit een groot aantal raamsoorten en combinaties van die raamsoorten. Een belangrijke beslissing die je moet maken wat betreft het uiterlijk is het soort profiel. Hier lees je over wat een profiel precies is en welke keuzes je kunt maken.

 

Wat is een profiel?

Leveranciers van kozijnen bestellen de profielen vaak bij een aparte producent. De naam van deze producent bepaalt vaak ook het merk van het profiel. Je kunt dus een kozijn genaamd X kopen bij leverancier Y. Het profiel vormt een onderdeel van het kozijn en betreft de omlijsting waarin het raam zich bevindt. Een vast raam bestaat dus eigenlijk alleen uit een profiel met daarin een glasplaat, maar een draai-kiepraam bestaat uit een profiel met daarin een raam en een glasplaat. Het type profiel dat je kiest bepaalt onder andere de manier waarop het kozijn moet worden gemonteerd en hoe deze eruit zal zien. Vaak worden de begrippen profiel, raam en kozijn door elkaar gebruikt en dit levert weinig verwarring op.

 

De verschillende opties

Wat betreft het profiel heb je een drietal opties waaruit je een keuze moet maken. Ten eerste is er de producent van het profiel waaruit je kiest, ten tweede het soort profiel en ten derde het wel of niet aanwezig zijn van een aanslag. Deze opties worden hier verder uitgelegd.

  • De producent: het kan geen kwaad je van tevoren goed te verdiepen in de verschillende producenten van kozijnprofielen in Nederland. Deze bepalen namelijk de isolatiewaarde van je profiel, de kwaliteit van je profiel, het uiterlijk van je kozijn en ook de ontwerpmogelijkheden. Heb je een producent gevonden die je aanstaat dan kun je gaan zoeken naar de leveranciers die de profielen van deze producent. Soms kun je dit ook bij dezelfde producent doen. Op die manier weet je zeker dat je niet aan kwaliteit of uiterlijk verliest.
  • Een vlak- of een verdiept profiel: terwijl je je bestelling doet moet je beslissen of je een vlak- of een verdiept profiel wilt. Een vlak profiel is het goedkoopste en wordt wereldwijd het meeste gebruikt. Deze kenmerkt zich doordat er nauwelijks diepteverschil is tussen het profiel en het raam. In Nederland zien we deze vlakke profielen nog weinig en kiezen de meeste mensen voor de duurdere optie, namelijk het verdiepte profiel. Deze zijn speciaal ontworpen voor Nederlandse huizen en kenmerkt zich door een diepteverschil tussen raam en profiel van 12 centimeter. Dat komt doordat Nederlandse grote en dikke houten kozijnen vaak zijn gemaakt met dezelfde afmetingen.
  • De aanslag: tijdens je bestelling zal je ook moeten kiezen of je wilt dat je kozijn een aanslag bevat of niet. Een aanslag is een rand die langs de buitenkant van het profiel loopt en die dus je kozijn een omlijsting geeft die iets uitsteekt over de buitenzijde van de muur. Hierdoor krijgt je kozijn een mooie afwerking en worden oneffenheden of kleine beschadigingen aan de binnenkant van de muur onzichtbaar gemaakt. De meeste mensen kiezen voor een profiel met aanslag en dit kost relatief weinig extra.

 

Vergelijk offertes

Wil jij weten welke leverancier van aluminium kozijnen jouw uitgekozen profiel het goedkoopste kan leveren en installeren? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en ontvang snel een handig overzicht met alle prijzen van leveranciers uit jouw omgeving.