Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Aluminium is een erg sterk en licht materiaal. Dit maakt het uitermate geschikt voor gebruik in de bouw. Zonder dat het zelf veel weegt kan het wel grote partijen ander materiaal tillen. Om die reden zijn aluminium kozijnen en schuifpuien ook zo in trek. Je kunt grote glasplaten gebruiken die worden getild door een smal aluminium frame. Hierdoor zien je kozijnen er gewichtsloos uit en laten ze een maximaal gehalte aan licht door. Je kunt met aluminium dus qua ontwerp veel meer dan met een ander minder sterk materiaal. Een mooie andere bijkomstigheid van de kracht van aluminium is dat het moeilijk beschadigt. Toch kunnen beschadigingen voorkomen en zal je je kozijn moeten laten repareren.

 

Problemen met aluminium

Een voordeel van aluminium is dat het niet snel beschadigt, maar een nadeel van het materiaal is dat als het beschadigt het lastig te repareren is. En reparaties zijn daarom vaak prijzig. Er zijn enkele redenen waarom aluminium zou kunnen beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als gevolg van een poging tot inbraak of vandalisme. Ook reageert aluminium op bepaalde andere materialen waardoor corrosie kan ontstaan. Aluminium blijft natuurlijk een metaal. Ook kunnen er door foutjes in de plaatsing of een ongelukje tijdens het vervoer beschadigingen zijn opgetreden. En als laatste is er natuurlijk ouderdom. Scharnieren kunnen slijten en er kunnen allerlei soorten beschadigingen ontstaan als je de kozijnen al een lange tijd in gebruik hebt.

 

Garantie

Het eerste dat je doet als je problemen ziet met je aluminium kozijnen is controleren of je de garantieregeling nog hebt. Als de schade is ontstaan tijdens het transport of de plaatsing zal je dit zeker gratis moeten kunnen laten repareren. Ook als het kozijn niet goed is afgesteld kun je dit het beste direct melden zodat je je bewegende delen zoveel mogelijk ontlast. Een foutje kan natuurlijk altijd gemaakt worden, hoe kwalitatief de leverancier en de kozijnen ook zijn en deze zouden zonder problemen moeten kunnen worden hersteld. Betreft het vandalisme, dan zal je ook je verzekeraar moeten inschakelen in het geval je de kosten voor de reparatie bij hen in wilt dienen.

 

Geen garantie

Heb je geen garantie meer op je kozijnen, of wordt het probleem hier niet onder gedekt, dan zal je zelf een reparatie moeten inschakelen. Je hebt verschillende mogelijkheden en hier vind je enkele op een rijtje.

  • Reparatie door de leverancier: je kunt de reparatie simpelweg door de leverancier van de kozijnen laten uitvoeren. Dit heeft als voordeel dat je er een vakman naar je kozijnen zal komen kijken die hier verstand van heeft. Ook hebben deze veel standaard onderdelen bij zich waardoor de reparatie soms snel en ter plekke kan worden uitgevoerd.
  • Een extern reparatiebedrijf: soms kan het goedkoper zijn als je zelf een reparatiebedrijf inschakelt. Deze vind je door marktonderzoek te doen en offertes te vergelijken. Een goed extern reparatiebedrijf kan je kozijnen vaak net zo professioneel repareren als een monteur van de leverancier zelf. Waar je wel rekening mee moet houden is dat dit invloed kan hebben op de garantieregeling, dus controleer dit voordat je hiermee verder gaat.
  • Opnieuw anodiseren: als de problemen voornamelijk cosmetisch zijn dan kun je ook contact opnemen met de leverancier en vragen of je kozijn opnieuw geanodiseerd kan worden. Dan wordt het beschermende oxidelaagje opnieuw aangebracht en krijgt je kozijn als het ware een frisse lik verf. Ook kun je zo eventuele corrosie laten verwijderen.
  • Laten verven: je kunt ook een schilder inhuren en vragen of deze je aluminium kozijnen wil verven. Dit moet wel goed gebeuren, want aluminium is niet gemakkelijk over te verven. Als je kozijnen er bijvoorbeeld dof uitzien, ze hebben hun rijke kleur verloren of ze hebben krasjes, dan kun je dit op die manier oplossen.
  • Een onderhoudsbeurt: sommige problemen kunnen ook prima worden opgelost door een uitgebreide onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Je scharnieren worden dan weer afgesteld en gesmeerd, al het vuil en aanslag wordt verwijderd en je aluminium wordt beschermd met een speciale wax.

 

Problemen voorkomen

Door je kozijnen goed te onderhouden kun je ze ook beschermen tegen sommige ouderdomsproblemen. Het is bijvoorbeeld verstandig dat je ze regelmatig schoonmaakt. Zure regen, luchtvervuiling, uitlaatgassen en plantaardige stoffen kunnen zich op je kozijn vestigen en hier schade aanrichten. Woon je buiten de stad, dan doe je dit twee keer per jaar en in een stedelijke omgeving vier keer. Ook is het verstandig de scharnieren te smeren, de kozijnen af te stellen, het rubber in te vetten, de afvoergaatjes schoon te houden en het kozijn te behandelen met een aluminiumwas. Deze was zorgt ervoor dat vuil zich minder goed op je kozijnen kan vestigen. Op die manier kun je simpele reparaties als gevolg van gebruik en ouderdom voorkomen of uitstellen. Vandalisme ga je hier natuurlijk niet mee tegen. Dit kan hoogstwaarschijnlijk worden vergoed door je verzekeraar.

 

Vergelijk offertes

Is jouw aluminium kozijn beschadigd en wil je weten welke reparatieservice uit jouw omgeving deze het beste en goedkoopste kan repareren? Dan is het tijd om offertes op te gaan vragen. Gebruik je hier onze gratis vergelijkingstool voor dan wordt je een boel werk uit handen genomen en zal je snel een aantal vrijblijvende offertes toegestuurd krijgen van reparatieservices uit jouw omgeving.