Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Aluminium is een metaal dat wordt gewonnen uit de korst van de aarde. Het bauxiet dat wordt verwijderd wordt door middel van een chemisch proces omgezet in aluminium. Het grote voordeel van aluminium is dat het erg sterk is. Om die reden zijn aluminium kozijnen ook erg gewild. Je kunt met een breed en slank profiel een grote glaspartij dragen. Hierdoor geef je de kozijnen een licht en bijna zwevend uiterlijk en kun je maximale lichtinval realiseren. Je kunt aluminium kozijnen krijgen in een grote verscheidenheid aan kleuren en deze worden van tevoren aangebracht. Omdat aluminium niet scheurt, bladdert of schilfert hoef je deze kozijnen dan ook niet over te verven. Dit is een ander groot voordeel van aluminium; het is onderhoudsarm. Het kan echter zijn dat je het uiterlijk van je huis wilt veranderen en dat je je kozijnen graag een andere kleur zou willen geven. Het schilderen van aluminium is niet gemakkelijk, maar ook zeker niet onmogelijk.

 

Geanodiseerd aluminium

De meeste aluminium kozijnen zijn behandeld met een beschermende oxidelaag. Deze laag bevat de kleur en kan helpen corrosie voorkomen. Aluminium kan namelijk reageren op een groot aantal andere materialen en moet daarvan worden beschermd. Aluminium kozijnen die deze oxidelaag bevatten worden geanodiseerd genoemd en deze zijn erg lastig over te schilderen. De verf zal zonder dat je het oppervlak behandeld namelijk simpelweg niet hechten. Dit maakt het schilderen van aluminium kozijnen dus lastig, tijdrovend en niet altijd succesvol.

 

Aluminium schilderen

Wil je toch de kleur van je kozijnen veranderen, dan kun je dit geanodiseerd aluminium eerst behandelen voordat je er de verf op aanbrengt. Dat doe je op de volgende manier.

  • Schuren: allereerst is het erg belangrijk dat je je aluminium kozijnen grondig schoonmaakt, ontvet en schuurt. Als je dit niet goed doet, dan zal de nieuwe verf niet hechten. Het is zelfs beter om te overwegen je kozijnen te stralen en beitsen.
  • Een primer: vervolgens kun je altijd het beste een primer gebruiken. Gebruik hier een twee componentenprimer voor op basis van epoxy. Een alkahydehars als primer gebruiken is geen goed idee, omdat deze op het aluminium zal verzepen.
  • De kleur: nadat de primer is gedroogd kun je de kleur aanbrengen. Dit doe je door te kiezen voor een polyurethaanverf. Deze behoudt zijn kleur en glans langer dan andere soorten verf.

 

Een alternatief

Als je schilderen toch te riskant vindt, dan is er een alternatief die je kunt (laten) toepassen waarmee je je kozijnen ook van een schitterende nieuwe kleur kunt voorzien. Je kunt navragen bij de leverancier of je je kozijnen opnieuw kunt laten anodiseren. Je kozijnen zullen dan worden voorzien van een nieuwe oxidelaag en kleur. Op die manier hoef je niet te verven en heb je weer frisse kozijnen die lang mooi zullen blijven.

 

Enkele aandachtspunten

Het schilderen van aluminium is dus zeker mogelijk, maar het is belangrijk dat dit goed en grondig gebeurt. Ook is verven nagenoeg permanent en gaat het niet goed dan zal je er lelijke kozijnen aan overhouden. Om dit weer recht te laten zetten ben je vervolgens veel geld kwijt. Houd daarom de volgende aandachtspunten goed in de gaten voordat je aan deze klus begint en vraag jezelf af of je hier echt mee door wilt gaan.

  • Grondig schuren: de enige manier waarop het verven van je aluminium kozijnen succesvol zal zijn is als je het schuren echt heel grondig doet. Het is beter hier meer tijd aan te besteden dan minder. Ook al is het een vervelend klusje, het zal direct invloed hebben op je eindresultaat.
  • Eenmaal verven, altijd verven: door het beschermende oxidelaagje te vervangen met verf zal je dus voor de rest van de levensduur van de kozijnen aan dit verven vastzitten. De kleurlaag die is aangebracht terwijl je de kozijnen kocht gaat mee totdat de kozijnen moeten worden vervangen. Een nieuwe verflaag, hoe professioneel ook aangebracht, zal eens in de zoveel tijd moeten worden overgeschilderd.
  • Het type verf: niet alle aluminium kozijnen zijn geanodiseerd. Ook bestaan er verschillende soorten aluminium. Het is erg belangrijk dat je van tevoren goed achterhaalt met welk type aluminium je te maken hebt en ook of deze voorzien is van een oxidelaag. Dit kan namelijk de behandelmethode beïnvloeden en ook het soort verf dat je moet gebruiken kan hierdoor anders zijn.
  • Zelf doen of uitbesteden: een andere optie die je kunt overwegen is het uitbesteden van de klus. Aangezien dit vrij ingewikkeld is en je natuurlijk niet wilt dat je kozijnen er in uiterlijk op achteruit gaan, kan het soms verstandiger zijn om een professionele schilder in te schakelen dan om de klus zelf te ondernemen.

 

Vergelijk offertes

Wil jij weten hoeveel je zou moeten betalen voor het laten overschilderen van jouw kozijnen? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang snel een aantal vrijblijvende offertes van schilders uit jouw omgeving.