Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Kozijnen worden vandaag de dag voornamelijk gemaakt van de materialen hout, kunststof of aluminium. Het materiaal bepaalt het uiterlijk van de kozijnen, de prijs, de waarde van je woning, de veiligheid, de isolatiewaarde en ook de mate van onderhoud. Hout staat bekend als een materiaal dat erg veel onderhoud nodig heeft. Dat is omdat het niet bestand is tegen de weersomstandigheden als je het niet regelmatig verft. Aluminium en kunststof hebben erg weinig onderhoud nodig. Dit kan een belangrijke doorslaggevende factor zijn wanneer je nieuwe kozijnen wilt gaan aanschaffen. Hier lees je hoe je je aluminium kozijnen het beste kunt schoonmaken en over eventueel ander onderhoud dat nodig kan zijn voor kozijnen van dit materiaal.

 

Waarom schoonmaken?

Aluminium kozijnen behouden hun kleur erg goed en hoeven dus niet te worden overgeschilderd of in de vernis te worden gezet. Dat komt doordat aluminium niet schilfert of bladdert zoals hout en de kleur dus gewoon blijft zitten. Daarnaast is aluminium niet elektrostatisch en trekt daarom weinig vuil en stof aan. Toch is het verstandig om je aluminium kozijnen met enige regelmaat schoon te maken. Hiermee bescherm je ze van de zuren die uit de regen komen, de uitlaatgassen en andere stoffen in de lucht en voorkom je dat schimmel- of mosgroei. Door de kozijnen schoon te maken houd je ze dus langer mooi en bescherm je ze van alle invloeden van buitenaf.

 

Hoe schoonmaken?

Het schoonmaken van aluminium is echt geen tijdrovende en moeilijke klus, vooral niet als je hier niet te lang mee wacht. Begin je zwarte vuilstrepen te zien op de lasnaden, ventilatieroosters of onderdorpels, dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Doe je dit niet dan kan dit vuil de toplaag beschadigen. Het schoonmaken van je kozijnen doe je simpelweg op de volgende manier.

  • Gebruik lauw water zonder reinigingsmiddel om eerst het stof, zand en vuil van je kozijnen te verwijderen.
  • Neem een zachte doek en een mild reinigend middel om vervolgens de kozijnen verder schoon te maken. Hardnekkige schoonmaakmiddelen en schuursponzen kunnen het kozijn beschadigen, dus deze moet je zeker niet gebruiken.
  • Als er toch strepen overblijven die je niet weg krijgt dan kun je hier het beste een speciale reinigingspaste voor gebruiken. Deze pasta kun je vinden in de meeste doe-het-zelf zaken.
  • Nu kun je de kozijnen schoonspoelen met water en ben je klaar tot de volgende schoonmaakbeurt.

 

Hoe vaak schoonmaken?

Je kunt dus zelf al zien wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Als je je kozijnen af en toe inspecteert kun je aardig inschatten wanneer het tijd is. Over het algemeen geldt dat je dit twee keer per jaar doet als je in een landelijke omgeving woont, maar in de stad is elk kwartaal toch beter.

 

Ander onderhoud

Behalve het schoonmaken zijn er nog andere onderhoudswerkzaamheden die je zou kunnen uitvoeren. Deze zijn niet essentieel, maar kunnen de werking van je kozijnen toch optimaliseren. Zo zijn er speciale middelen waarmee je tijdens of na het schoonmaken je kozijnen kunt behandelen zodat ze minder vuil aantrekken. Bij bouwmarkten kun je bijvoorbeeld een vuilafstotende shampoo aanschaffen of je kun een wax kopen waarmee je je kozijnen naderhand insmeert. Daarmee zal je volgende schoonmaakbeurt makkelijker en sneller kunnen verlopen. Ook kun je de bewegende delen van je kozijn inspecteren en deze reinigen en smeren. De openingen waardoor het water wordt afgevoerd kun je vrijmaken en ook het afstellen van je kozijnen kan helpen de scharnieren te beschermen en een soepele werking te realiseren.

 

Een onderhoudscontract?

Het is natuurlijk mogelijk een onderhoudscontract af te sluiten met de leverancier van je aluminium kozijnen of met een extern bedrijf. Deze zullen dan periodiek langskomen om je kozijnen te reinigen, te smeren en af te stellen. Op die manier hoef je hier zelf niet aan te denken en weet je zeker dat het goed en tijdig gebeurt. Of dit ook echt nodig is, is aan jou om te beslissen. Het schoonmaken van je kozijnen is echt niet moeilijk en het onderhoud dat nodig is, is minimaal.

 

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van aluminium kozijnen? Of wil je zien hoeveel een onderhoudscontract je zou kosten? Voor antwoord op deze vragen en ook andere informatie over aluminium kozijnen kun je hier gebruik maken van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.