Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Je eigen huis is een soort van continu bouwproject. Je besteedt behoorlijk wat geld en tijd aan het onderhoud en de verfraaiing van je huis. Je hebt echter – als je heel eerlijk beoordeelt – niet overal evenveel verstand van. Wanneer je aluminium kozijnen gaat kopen kom je dan ook nogal wat vragen tegen. We hebben die vragen in de vorm van een checklist voor je op een rijtje gezet.

Wat is de maat van je ramen (en buitendeuren)

Wanneer je aluminium aluminium kozijnen gaat kopen in de winkel is dat de eerste vraag die aan je gesteld wordt. Je wordt geacht om de maat van de ramen in je huis te weten. Je kan voor een globaal idee van de prijs je ramen zelf opmeten. Verstandiger is het echter om de leverancier eerst zelf langs te laten komen. Het inmeten van je kozijnen is namelijk nogal een specialistisch werkje. Je gevel zal niet altijd naadloos aansluiten op je kozijnen dus het is goed als daar een specialist naar kijkt.

Wat voor indeling wil je

Je huis is destijds opgeleverd met een specifieke indeling. Vaak heb je een vast raam, een deur, een draairaam en één of meer bovenlichten. Het kan echter zijn dat jij kiest voor een verbouwing waarbij je heel andere ramen laat plaatsen. Je kan kiezen voor meerdere draai-kiepramen maar bijvoorbeeld ook voor een schuifpui of openslaande tuindeuren. In dat laatste geval komt er een complete verbouwing aan te pas om je huis aan te passen.

Welk glas wil je in de kozijnen hebben

Aluminium kozijnen koop je doorgaans inclusief HR++ glas. Dit is het glas met een isolatiewaarde die in de huidige bouwnorm ligt vastgelegd. Je zou echter ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld triple glas oftewel HR+++ glas. Dit is glas met een hogere isolerende waarde. Het is een glassoort die zwaarder is, en daardoor niet in elk type kozijn kan worden geplaatst. Het kan echter prima in aluminium kozijnen worden gezet. Denk eraan dat triple glas in een schuifpui mooi en praktisch is, maar dat de schuifpui daardoor zwaarder opent. Het bedienen van de schuifpui wordt daardoor wel lastiger.

Welke afwerking wil je op je aluminium kozijnen

Ga je aluminium kozijnen kopen, dan krijg je de vraag welke afwerking je wil hebben. Hierbij wordt vooral ook gekeken naar jouw woonsituatie. Woon je aan zee, dan is de lucht zilter dan wanneer je op het platteland woont. Woon je in de binnenstad langs een doorgaande weg, dan is de lucht meer voorzien van uitlaatgassen die zich ook als roetdelen op jouw kozijn kunnen gaan vastzetten. Met de juiste afwerking heb je een aluminium kozijn wat heel lang meegaat.

Welk hang- en sluitwerk wil je

Ga je aluminium kozijnen kopen, dan koop je een soort kozijnen die al behoorlijk hufterproof van zichzelf is. Het is dan echter ook nog de vraag welk type hang- en sluitwerk je wil. Je kan kiezen voor standaard veiligheidshang- en sluitwerk maar je zou ook kunnen kijken naar extra keurmerken op het hang- en sluitwerk. Check in elk geval of je inboedelverzekeraar jou een korting op je premie geeft wanneer jij je nieuwe aluminium kozijnen direct van een bepaald keurmerk hang- en sluitwerk laat voorzien. Dit is een post om niet op te bezuinigen. De veiligheid van je huis is uiterst belangrijk.

Wil je ingebouwde rolluiken

Wanneer je optimaal veilig wil wonen kan je jouw aluminium kozijnen laten voorzien van ingebouwde rolluiken. Dit is een systeem wat zo min  mogelijk ruimte inneemt vergeleken met andere typen rolluiken die je naderhand nog moet gaan opbouwen. Het spreekt voor zich dat jij je aluminium kozijnen afwerkt met aluminium rolluiken. Je kan hierbij ook vragen om een speciale inbraakbeveiliging. Dit is een soort slotmechanisme waar het rolluik in valt wanneer het gesloten is.

Welke zonwering wil je

Koop je nieuwe aluminium kozijnen, dan kan je kiezen om er gelijk zonwering bij in te laten bouwen. Je hebt dan zo min mogelijk tierelantijnen aan de binnenkant van je huis hangen wat een minimalistisch en strak uiterlijk aan je huis geeft. Je zou kunnen kiezen voor screens. Dit zijn rolschermen die aan de buitenkant van je raam zitten waardoor de zonwering geen binnenruimte inneemt. Het gebruiksgemak is optimaal. Je kan de screens ook laten voorzien van bijvoorbeeld een Somfy systeem waardoor ze automatisch openen en sluiten.

Welke ventilatie wou je in je huis

Je kan ervoor kiezen om gelijk ventilatieroosters in je aluminium kozijnen te laten plaatsen. Hierdoor heb je een goede ventilatie terwijl je er geen externe kanalen meer voor hoeft te laten aanleggen. Ventilatieroosters worden in kleur van je aluminium kozijnen gespoten waardoor ze ook nauwelijks opvallen.

Vraag offertes op

Heb jij  jouw wensenlijst voor je kozijnen compleet? Dan ga je natuurlijk niet teveel betalen aan een leverancier. Het is dan ook een goed idee om offertes op te vragen voordat je de kozijnen bestelt. Dat doe je heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt direct meerdere offertes op die jij op je gemak met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan je een voordeel tot wel 30 procent opleveren.