Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Eén van de grote nadelen van aluminium ten opzichte van hout en kunststof is de levensduur. In het geval van kozijnen is deze 40 jaar en dat is lager dan de levensduur van kunststof (50 jaar) en hout (50 tot 75 jaar). Hierbij moet wel gezegd worden dat de levensduur van hout erg afhangt van het soort hout waarvan de kozijnen gemaakt zijn en van hoe goed dit onderhouden wordt. Desalniettemin is de levensduur die gemiddeld aan aluminium gegeven wordt dus zeker 10 jaar korter dan die van de andere materialen. Aluminium kozijnen zijn vaak esthetisch wel aantrekkelijker en worden gekenmerkt door grote glaspartijen en slanke profielen. Het is dan ook niet vreemd dat aluminium een veel gekozen materiaal is voor kozijnen. Hier vind je enkele tips waarmee je de levensduur van je aluminium kozijnen zoveel mogelijk kunt verlengen.

 

Goed onderhoud

Allereerst is het altijd goed om je aluminium kozijnen goed te onderhouden. Aluminium staat bekend als een sterk materiaal dat nauwelijks onderhoud nodig heeft. Het hoeft niet te worden overgeverfd en invloeden van buitenaf (neerslag, uv-stralen, wind) hebben nauwelijks invloed op het materiaal zelf. Toch kun je zorgen dat het er langer goed uit blijft zien als je het regelmatig schoonmaakt met een sopje en een mild schoonmaakmiddel. De zuren uit de regen, mossen en schimmels, de gifstoffen uit de uitlaatgassen en luchtvervuiling kunnen aanslag veroorzaken en dit kan schade aanrichten als je deze niet tijdig verwijdert. Woon je in een landelijke omgeving, dan doe je dit twee keer per jaar en woon je in de stad dan kun je dit beter elk kwartaal doen.

 

Preventieve maatregelen

Schoonhouden van je aluminium kozijnen is belangrijk, maar je kunt deze ook behandelen zodat ze minder snel vuil en stof aantrekken. Aluminium is niet elektrostatisch, dus dat is al een voordeel, maar als je kiest om de kozijnen te wassen met een vuilafstotende shampoo of na het schoonmaken behandelt met een aluminiumwas zullen ze niet zo snel weer vuil worden. Deze producten kun je kopen in de meeste grote bouwmarkten en zullen het je bij de volgende schoonmaakbeurt aanzienlijk makkelijker maken.

 

Afstellen en smeren

Het is ook altijd goed om de bewegende delen tijdens het onderhoud te controleren en eventueel te smeren. Kijk of ze niet vies zijn en reinig ze als dit wel het geval is met een droog borsteltje. Smeer de scharnieren vervolgens met een niet vet smeermiddel. Olie en andere vette materialen zullen alleen maar meer stof en vuil aantrekken. Nadat je de scharnieren hebt schoongemaakt kun je het raam ook opnieuw afstellen. Dit is alleen nodig als het klemt of als het moeilijk dicht gaat. Stellen doe je met een schroevendraaier of een inbussleutel en dit is een vrij precies karwijtje. Je scharnieren zullen minder snel slijten en dus langer meegaan als je zorgt dat dit goed is gedaan. Als laatste kun je ook de rubbers smeren, zodat deze langer soepel blijven.

 

Een kozijnrenovatie

Als je aluminium kozijnen ouder worden zullen ze ook kosmetische gebreken gaan vertonen. Hoe dichter ze bij het einde van de levensduur komen, hoe meer kans er is op beschadigingen zoals krasjes en deukjes. Ook kan het zijn dat op een gegeven moment de kleur niet meer zo diep is als voorheen en dat deze dof is geworden of vaal. Je kunt je kozijnen dan vervangen, maar als het mechaniek nog prima werkt is het makkelijker om een kozijnenfolie te gebruiken. Deze plak je over de huidige kozijnen heen waardoor je ze een nieuwe kleur of een nieuw uiterlijk kunt geven. Je kozijnen zien er daarna weer als nieuw uit en kunnen nog zeker 10 jaar extra meegaan. Zo kun je de vervanging nog even uitstellen. Een andere optie is verven, maar dit is in het geval van aluminium erg lastig. De klus is tijdrovend, duur en er is geen garantie dat het goed zal uitpakken.

 

Goede kozijnen kopen

Als laatste zal je uiteraard langer van je kozijnen kunnen genieten als je er zorg voor draagt dat je kwaliteit in huis haalt. Er zijn aluminium kozijnen op de markt in verschillende prijsklassen en over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) zijn de duurdere modellen aanzienlijk beter van kwaliteit. Door bij de aanschaf iets meer te investeren zal je dus vaak langer van je kozijnen kunnen genieten waardoor het prijsverschil weer wordt vereffend. Ook je woning zal meer waard worden als je er kwalitatieve en aantrekkelijke aluminium kozijnen in plaatst. Daarnaast zullen kozijnen van een goede kwaliteit minder gebreken vertonen, soepeler lopen en ook worden voorzien van een uitgebreide garantieregeling.

 

Vergelijk offertes

Het is dus niet direct nodig om je te laten afschrikken door de korte levensduur van aluminium kozijnen. 40 jaar is nog steeds een lange tijd waarin veel kan gebeuren. Daarnaast kun je zelf maatregelen nemen waardoor je dit waarschijnlijk nog aardig kunt rekken. Vraag daarom nu een aantal offertes aan via onze vergelijkingstool en zet de eerste stap naar het aanschaffen van nieuwe aluminium kozijnen voor jouw woning.