Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Als je besloten hebt dat het tijd is om je oude kozijnen te vervangen voor nieuwe aluminium exemplaren, dan heb je één belangrijke keuze al gemaakt, namelijk het materiaal. Aluminium is een schitterend materiaal voor kozijnen omdat het licht is, maar toch erg sterk. Dat betekent dat je in een smal frame toch grote glaspartijen kunt plaatsen en dat een maximale lichtinval mogelijk is. Ook is aluminium erg geschikt voor allerlei type woningen, heeft het tegenwoordig een prima isolatiewaarde en worden er kwalitatief zeer mooie kozijnen aangeboden. Een goede keus dus, aluminium en met de onderstaande tips kun je er zorg voor dragen dat je geen blauwtje loopt wanneer je ze gaat aanschaffen.

Tip 1: controleer de isolatiewaarde

Aluminium is een metaal wat betekent dat het warmte juist geleidt en niet tegenhoudt. Om een goede isolatiewaarde te realiseren moet het dus eerst behandeld worden en er zijn verscheidene technieken beschikbaar waarmee je een goede tot uitstekende isolatiewaarde kunt behalen. Het onderzoek naar deze technieken is constant gaande en de mogelijkheden worden steeds beter. Het behandelen van het aluminium zorgt er wel voor dat de prijs stijgt. Het is erg verstandig om van tevoren te controleren welke isolatiewaarde de kozijnen hebben die jij voor ogen hebt. Vaak is het zo dat goedkopere exemplaren nog minder goed isoleren dan hout.

Tip 2: maatwerk mogelijk

Als je een sterk materiaal als aluminium kiest, dan heb je veel meer mogelijkheden wat betreft het ontwerp dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor hout. Om die reden leent aluminium zich erg goed voor maatwerk en kun je met de leverancier bespreken of de ideeën die je hebt wat betreft het design ook uit te voeren zijn. Door voor maatwerk te kiezen kun je echt unieke kozijnen aanschaffen die niemand anders heeft. Uiteraard moet je hier wel het budget voor hebben.

Tip 3: controleer de keurmerken

De keurmerken geven je een indicatie van de kwaliteit van de kozijnen, van de veiligheid van de kozijnen en van hoe duurzaam de kozijnen zijn geproduceerd. Ook kun je veel leren over de leverancier en met name met betrekking tot vakmanschap, service en klantvriendelijkheid. Het is dus altijd verstandig om de keurmerken te controleren. Zoek bijvoorbeeld naar het SKG-keurmerk of het Politiekeurmerk Veilig Wonen om een garantie te krijgen dat jouw kozijnen en het bijbehorende hang- en sluitwerk inbraakveilig zijn bevonden. Leveranciers die zijn aangesloten bij de VKG en dit keurmerk mogen voeren hebben aangetoond vakmanschap te leveren en geven je altijd 10 jaar garantie op de kozijnen. Ook het KOMO-keurmerk kan interessant zijn om te zien of het kozijn voldoet aan de Europese richtlijnen en de eisen van de Nederlandse regering die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit.

Tip 4: goed glas

Als je kozijnen aanschaft met een goede isolatiewaarde dan kun je er maar beter voor zorgen dat het glas dit niet ongedaan maakt. Vooral als je kiest voor grote glaspartijen is dit een plaats waar je woning potentieel veel warmte verliest. Neem dus HR++ glas, zodat je ook kunt gaan besparen op de energierekening en eventueel in aanmerking komt voor een subsidie van de overheid.

Tip 5: vergunning

Houd er rekening mee dat je soms een vergunning nodig zal hebben voor het laten vervangen van je kozijnen. Als de kozijnen grenzen aan een openbaar gebied zoals een straat of een park en je verandert er het straatbeeld aanzienlijk mee, dan kan het zijn dat je eerst een vergunning moet aanvragen bij je gemeente. Als je kozijnen aanschaft in een stijl die overeenkomt met die van de oude exemplaren, of je plaatst je kozijnen aan de achterkant van je huis, dan is dit vaak niet het geval. Het kan nooit kwaad om deze vraag wel bij je gemeente neer te leggen, want bij verschillende gemeentes gelden andere regels.

Tip 6: de leverancier

Bij kozijnen is het vaak zo dat het profiel wordt gemaakt door een bedrijf dat afwijkt van degene die het kozijn levert. Het profiel is de omlijsting waar het raam zich in bevindt en het merk van het kozijn zal de naam zijn van de producent van het profiel. De leverancier zal hier vervolgens een goed werkend kozijn van maken en het is mogelijk dat deze hierdoor in kwaliteit achteruitgaat. Soms wordt er bijvoorbeeld een goedkoop slot in geplaatst of worden de stijlen slecht in elkaar gelast. Toch zie jij als consument alleen nog de naam van de producent van het profiel en kan hierdoor op het verkeerde been gezet worden. Het is altijd verstandig dit van tevoren te controleren, omdat het mogelijk is dat je een kozijn bestelt die van een zeer kwalitatief merk die toch niet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.

 

Vergelijk offertes

Wil jij ook aluminium kozijnen aanschaffen en in contact gebracht worden met een leverancier die kwaliteit en vakmanschap kan leveren? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang een aantal vrijblijvende offertes die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van een leverancier voor jouw kozijnen.