Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Aluminium is een metaal en dus van nature geen goede isolator. Het geleidt de warmte juist in plaats van dat het de warmte tegenhoudt. Daarom is onbewerkt aluminium geen geschikt materiaal om de isolatiewaarde van je woning mee te verbeteren. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei technieken die worden gebruikt om de isolatiewaarde van aluminium deuren, ramen en kozijnen te verbeteren. Dat moet ook wel, want in het Bouwbesluit zijn strenge eisen vastgelegd wat betreft de isolatiewaarden van kozijnen. Hier lees je over de isolatiewaarden van aluminium kozijnen.

 

Wat is een u-waarde?

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe kozijnen zal je vaak de term u-waarde tegenkomen. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er via een product uit je woning verloren gaat.     Dat betekent dus dat een lagere u-waarde een betere isolatie inhoudt, omdat er dan weinig warmte via het desbetreffende materiaal wordt afgevoerd. Tijdens het aanschaffen van een nieuw kozijn is het dus altijd verstandig te zoeken naar wat de u-waarde is van het kozijn. Deze wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin (W/m2K). Houd hierbij ook rekening met het feit dat de laagste u-waarde voor jou niet altijd noodzakelijk is. Er worden kozijnen gemaakt die geschikt zijn voor het plaatsen in passiefhuizen, maar als jouw woning gemiddeld is geïsoleerd en je gebruik maakt van een simpele hr-ketel, dan hoef je echt niet op zoek naar het best isolerende kozijn. Je zou dan veel geld betalen voor een kozijn terwijl de meeste warmte via andere gedeelten van je woning nog gewoon naar buiten kan.

 

Het Bouwbesluit

Nieuwe kozijnen moeten aan een aantal eisen voldoen wat betreft isolatiewaarde en deze zijn wettelijk vastgelegd in het Bouwbesluit. Volgens dit document mogen kozijnen (glas, profiel en raam) geen u-waarde hebben die hoger ligt dan 4,2 W/m2K. De meeste kozijnen liggen daar ver onder. Als je zekerheid wilt krijgen over het kozijn dat jij aan wilt gaan schaffen en of deze voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit, dan kun je controleren of deze het KOMO-keurmerk voert. Dit is het belangrijkste keurmerk in de bouw die de producten onder andere toetst aan de Nederlandse- en Europese wetgevingen. Heeft een kozijn het KOMO-keurmerk, dan weet je dus zeker dat deze voldoet aan de bouwkundige eisen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit.

 

De u-waarde van aluminium

Aluminium dat niet bewerkt is heeft een u-waarde van 6 W/m2K en dit mag je dus in nieuwe kozijnen niet meer terugzien. De meeste producenten van de profielen van een kozijn hebben verschillende technieken ontwikkeld waarmee ze de isolatiewaarde van hun aluminium profielen aanzienlijk kunnen verbeteren. Gemiddeld ligt deze daardoor tussen de 1,8 W/m2K en 2,7 W/m2K. Er zijn aluminium profielen met een u-waarde van maar 0,75 W/m2K, maar deze zijn eigenlijk alleen nodig in passiefwoningen. Deze waarden gelden dus alleen voor de profielen, hier moet je vervolgens nog een glassoort aan toevoegen en deze kan de u-waarde van het gehele kozijn beïnvloeden.

 

De u-waarde van glas

Het glassoort dat je kiest bij je kozijn kun je dus ook uitkiezen op u-waarde. Sterker nog, dit is verstandig om te doen, want het zou jammer zijn om veel geld uit te geven aan een goed isolerend glassoort terwijl het profiel de warmte gewoon doorlaat. Andersom is dit natuurlijk ook het geval. Als je geld investeert in kozijnen met een erg lage u-waarde dan moet het glas hier ook aan voldoen. Simpel dubbel glas heeft een u-waarde van 3 W/m2K. Bij hoogrendementsglas schommelt dit tussen de 2 W/m2K en 1,2 W/m2K. Dit is afhankelijk van het soort hoogrendementsglas dat je kiest en ook van de fabrikant. De meeste kozijnen worden standaard uitgerust met HR++ glas.

 

Welke u-waarde is geschikt?

Als je wilt weten welke u-waarde het meeste geschikt is voor jouw woning, dan zou je moeten kijken naar de isolatiewaarde van je gehele huis. Ook toekomstige plannen om muur-, vloer-, kruipruimte- en dakisolatie te laten uitvoeren kunnen hier invloed ophebben. Het uitvoeren van dit soort energiebesparende maatregelen wordt door de overheid gedekt met verschillende subsidies. Door het plaatsen van isolatieglas, maar ook het vervangen van je kozijnen kan het dus zijn dat je voor financiële steun in aanmerking komt. Hoe dan ook, als je woning op dit moment goed geïsoleerd is, dan doe je er goed aan je kozijnen hierbij aan te sluiten. Als je woning gemiddeld isoleert en je geen plannen hebt om dit in de toekomst te gaan verbeteren, is het niet nodig om veel geld uit te geven aan een kozijn met een goede isolatiewaarde.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag nieuwe aluminium kozijnen aanschaffen en ben je benieuwd welke isolatiewaarden je bij welke leverancier kunt verwachten en voor welke prijs? Dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken om een overzicht te ontvangen van wat er mogelijk is voor jou bij verschillende leveranciers uit je omgeving. Je kunt verschillende offertes vergelijken op punten zoals prijs, kwaliteit en service en zo beginnen met het plannen voor jouw nieuwe aluminium kozijnen.