Informatie en advies over aluminium kozijnen
Gratis tot 4 offertes van kozijnspecialisten?

Het zelf vervangen van kozijnen is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Toch worden kozijnen tegenwoordig zo gemaakt dat dit al lang niet meer moeilijk is. Je moet natuurlijk wel over de nodige doe-het-zelf ervaring beschikken en bepaald gereedschap gereed hebben, maar met de instructies van de leverancier is dit iets dat je kunt proberen. Hier vind je een stappenplan dat je bij de werkzaamheden kunt gebruiken inclusief enkele aandachtspunten die je het beste goed in overweging neemt voordat je aan de klus begint.

Het plaatsen van de kozijnen

Voordat je begint kun je het volgende gereedschap klaarleggen: een koevoet, een zaag, een hamer, een knijptang, een boormachine, schroeven, schroevendraaier, spijkers, pluggen, tochtrubbers, kit en natuurlijk werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een helm.

 

  1. Het oude kozijn verwijderen: allereerst moet je ervoor zorgen dat de opening in de muur klaar is voor het nieuwe kozijn. Bevat deze nog een oud houten kozijn, dan verwijder je deze eerst. Dit doe je door twee horizontale sleuven in de stijlen te zagen zo’n 1,5 tot 2 centimeter uit elkaar. Hier plaats je de koevoet in zodat je de stijlen volledig loswrikt en verwijdert. Het is belangrijk dat je de spouwlat laat zitten en ook het lood boven het kozijn. Werk vervolgens alle uitstekende spijkers weg en zorg ervoor dat de ondergrond glad en leeg is.
  2. Gaten boren: dit is een ingewikkelde klus, omdat je nu de gaten in de spouwlat gaat boren waaraan je het nieuwe raam gaat bevestigen. Deze moeten dus perfect op je juiste plek zitten en het is belangrijk dat je dit goed uitmeet. Bij twijfel kun je beter een keer extra meten dan de gok wagen dat het goed is.
  3. De tochtrubbers plaatsen: nu pak je de tochtrubbers en plaats je deze in de muuropening door middel van een plakstrip. Dit voorkomt tocht in de toekomst en zorgt er ook voor dat alles netjes lucht- en waterdicht is na de plaatsing.
  4. Het kozijn plaatsen: nu pak je het kozijn op en plaats je deze op de daarvoor bestemde plek. Dit is niet een klus die je graag alleen doet, dus roep de hulp in van iemand die je kan helpen. Een kozijn is zwaar en je werkt met glas, dus het is beter het zekere voor het onzekere te nemen. Nu kun je ook controleren of de gaten op de juiste plaats in het spouwlat hebt geboord.
  5. Vastschroeven: als je tevreden bent over de plaatsing van het kozijn en de locaties van de boorgaten kun je het kozijn vastschroeven. Dit doe je terwijl iemand anders het kozijn in positie houdt. Hierna controleer je het resultaat en voel je of alles strak en stevig vastzit.
  6. Afkitten: als laatste kun je nu de kieren en gaten die nog bestaan afkitten en netjes afwerken. Hier kun je zowel kit als purschuim voor gebruiken. De installatie van je kozijn is klaar.

 

Enkele aandachtspunten

Het bovenstaande stappenplan ziet er gemakkelijk uit, maar totdat je de werkzaamheden zelf onderneemt weet je niet precies waar je aan begint. De meeste mensen kiezen ervoor om hun aluminium kozijnen te laten installeren en hier zijn goede redenen voor. Ten eerste heb je waarschijnlijk een flinke investering moeten doen om ze aan te schaffen en is het zonde als je nieuwe kozijnen door een fout van jouw kant beschadigen. Houd daarom de volgende aandachtspunten goed in de gaten voordat je aan de klus begint.

  • Zwaar werk: het plaatsen van nieuwe kozijnen is zwaar werk. Zorg er daarom altijd voor dat je iemand bij de hand hebt die je kan helpen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als je zelf het kozijn gaat tillen. Stel deze valt op je voet, dan kan dit ernstige gevolgen hebben.
  • Foutieve montage: als je de kozijnen niet goed monteert, dan kunnen ze snel beschadigen. Scharnieren die te veel gewicht moeten dragen zullen sneller slijten en slecht gemonteerde kozijnen kunnen extra condensatievocht creëren of tocht veroorzaken. In het ergste geval kan het kozijn uit de muur vallen, wat natuurlijk verregaande gevolgen kan hebben.
  • De garantie: in de meeste gevallen vervalt de garantieregeling als je je kozijnen zelf installeert. Dat komt doordat leveranciers hier hun eigen montageteams voor gebruiken en zo verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van de installatie. Als jij dit zelf gaat doen, dan kunnen ze dit niet en zal je dus geen aanspraak kunnen maken op de garantie als er toch iets beschadigt of misgaat.
  • Onverwachte problemen: als laatste kun je tijdens het monteren van je kozijn altijd tegen onverwachte problemen aanlopen. Zo kan het zijn dat het kozijn niet past of dat je per ongeluk de spouwlat verwijdert. Simpele stappenplannen zoals die hierboven kunnen je hier niet bij helpen. In het geval je klem komt te zitten kun je het beste direct een specialist inschakelen en niet zelf proberen het probleem op te lossen. Dit kan vaak meer kwaad doen dan goed.

 

Vergelijk offertes

Wil jij weten hoeveel je zou moeten betalen voor het installeren van jouw aluminium kozijnen? Dan kun je de beste aanbieding vinden door gebruik te maken van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.